Ekspertu Padomi: Kā Ilgāk Saglabāt Grieztos Ziedus Svaigus?

23.09.2024
Jaunumi
Sarkani grieztie ziedi

Četri padomi ilgstošai griezto ziedu uzglabāšanai

Domājams, ka katrs piekritīs apgalvojumam, ka svaigi grieztie ziedi telpai piešķir krāsas un dzīvīgumu. Taču nereti šis prieks mēdz būt ļoti īss – ziedi jau pēc pāris dienām zaudējuši savu eleganci. Kā to klātbūtni telpās padarīt ilgstošu? “Ziedu ekspresis” komanda, apvienojot savas zināšanas ar pieredzi, ir sagatavojusi padomus, kā ilgāk saglabāt grieztos ziedus svaigus.

Sagatavošanās – pamats ilgstošam ziedu svaigumam

Kā jau teju katra lieta, arī ziedi prasa sākotnējo ieguldījumu, lai tie ilgstoši saglabātu svaigumu. Pirms ziedu ievietošanas vāzē, ir jāveic to apstrāde, slīpi apgriežot kātus (aptuveni divus līdz trīs centimetrus). Tādējādi ūdens ātrāk piekļūs ziedu galviņai, saglabājot ilgstošu svaigumu. Turklāt vai zināji, ka kātiņu apgriešana ir jāveic katru reizi, kad vāzē tiek mainīts ūdens un svarīgi noņemt arī ziedu lapas? Ziedu lapas nedrīkst atrasties ūdenī – tās ātrāk veicinās nepatīkamu ūdens smaku un baktēriju veidošanos.

Pareiza ūdens temperatūra un uzturvielas

Esi kādreiz pievērsis uzmanību ūdens kvalitātei un temperatūrai, kādu lej ziedu vāzē? Patiesībā tam ir ļoti izšķiroša loma. “Ziedu ekspresis” ziedu eksperti iesaka vāzi piepildīt ar istabas temperatūras ūdeni un pievienot tam speciālu barojošo mēslojumu.

Pērkot ziedus, dažiem no tiem šāds mēslojums pievienots pie pirkuma, taču ko darīt, ja pa rokai tā nav? Esi radošs un pagatavo pats! Sajauc kopā cukuru ar citrona sulu un balinātāju un pielej klāt ūdenim.

Cukurs un citrona sula palīdzēs ziediem uzsūkt ūdeni, bet balinātājs – cīnīties ar baktērijām.

Izvēlies piemērotāko vietu ziedu turēšanai

Grieztie ziedi ilgāk būs svaigi tad, ja turēsi tos vēsā un ēnainā vietā. Izvairies no ziedu turēšanas tuvu radiatoriem, plītij, tiešos saules staros vai caurvējā. Interesants, taču ne mazāk noderīgs fakts – neturiet ziedus blakus augļiem, piemēram, āboliem vai banāniem. Kādēļ? Daļa augļu izdala etilēnu – gāzi, kas veicina ziedu vīšanu.

Pievērs uzmanību ziedu suga

Mēs katrs esam citādāks – arī ziedi. Katra ziedu suga prasa atšķirīgu aprūpi. Mēs iesakām veikt nelielu izpēti par iegādātajiem ziediem, lai zinātu, kā tos ilgstošāk uzturēt dzīvīgus. Pērkot ziedus pie mums – nebaidies jautāt pēc padoma! Piemēram, rozēm patīk vai nu ļoti karsts, vai nu ļoti auksts ūdens. Tulpes liek aukstā ūdeni, aptuveni trīs līdz četru centimetru dziļumā. Krizantēmām jānoplūc lapas, kas varētu ūdenī izmirkt, savukārt kātus jāliek karstā ūdenī.

Nerakstītie likumi, kas jāievēro, iegādājoties svaigus ziedus

Iespējams daļa no iepriekš minētajiem padomiem nestrādās, ja ziedu iegādes brīdī būsiet izvēlējušies ziedus, kuri vairs acīmredzami nav svaigi. Mūsu eksperti iesaka pievērst uzmanību ne tikai ziedu iegādes vietai, bet arī ziedu stāvoklim veikalā:

 

• Izvēlieties ziedus, kas vēl nav pilnībā uzplaukuši;

• Kātiem jābūt tīriem, bez sapuvušām lapām, bez nelaba aromāta;

• Lapām jābūt veselīgām un stingrām. Pievērs uzmanību vai ziedam vispār ir lapas, ja tās ir noplūktas – tās visticamāk ir vecas.

Esi pats savu ziedu eksperts

Svaigi ziedi var kļūt par jebkura interjera elegantu akcentu, ja spējam par tiem pienācīgi rūpēties. “Ziedu ekspresis” nav tikai vieta, kur varēsi iegādāties ziedus katrai dzīves situācijai. “Ziedu ekspresis” ir vieta, kur eksperti dalīsies savā pieredzē un pastāstīs, kā rūpēties par katru ziediņu, lai katrs klients spētu pats par to parūpēties ilgstoši!

 

Ja tev ir kādi jautājumi, droši zvani mums, un mēs ar prieku palīdzēsim!

 

T: +371 28035888

E: [email protected]